Никола Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на

...
Никола Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на
Коментари Харесай

От всички неща най-много обичах книгите: Никола Тесла

Никола Тесла често е описван като най-значимия академик и откривател на модерната ера, индивидът който „ разпростря светлина върху лицето на Земята “. И това не е инцидентно.

Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по генезис Тесла е етнически сърбин, който след това приема американско поданство. Известен е с доста и разнообразни революционни приноси в региона на електричеството и магнетизма в края на 19 и началото на 20 век. Патентите на Тесла и теоретичните му писания се трансформират в основа на актуалните електрически системи за изменчив ток, в това число многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за изменчив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и Съединени американски щати. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-много с патентованите от него правила на зареждане с изменчив ток, употребявани необятно и през днешния ден. Името на Тесла се употребява за мерната единица за магнитна индукция.

За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава обилни парични суми, само че употребява една огромна част от тях за опити. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „ Ню Йоркър хотел “ в Ню Йорк, съвсем пропуснат. Умира беден и задлъжнял.

Предполага се, че негови мемоари са конфискувани от американското държавно управление, защото Тесла няма директни наследници. През 1990-те интересът към него като персона и към научните му достижения се възобновява и при започване на 21-ви век нараства доста.

В негова чест ви предлагаме някои от най-великите му изявления.

***

" Нашият свят е потънал в голям океан от сила, ние летим в безкрайното пространство с непостижима скорост. Всичко в близост се върти, движи се, всичко е сила. Пред нас стои грандиозната задача да намерим метод да подчиним тази сила. Когато я извлече от този изобилен източник, човечеството ще се придвижи с гигантска крачка напред. "

„ Животът ще остане уравнение, което не може да бъде решено, само че съдържа няколко известни фактора. “

„ Изобретението е най-важният артикул на креативния мозък на индивида. Крайната цел е цялостното властване на мозъка над материалния свят… “

" От всички неща най-вече обичах книгите. "

" Нашите добродетели са неразделни от нашите дефекти, тъкмо както силата и материята. Когато се разделят, човек стопира да съществува. "  

" Сетивата ни разрешават да възприемем единствено дребна част от външния свят. "

" За известно време изцяло се отдадох на удоволствието да си представям машини и да изобретявам нови форми. Беше най-пълното умствено положение на щастието, което съм изпитвал в живота си. "

" Битките сред хората, както и сред държавни управления и народи, непроменяемо са резултат от неразбирателства в най-широкия смисъл на думата. Неразбирателствата постоянно са породени от неспособността да се оцени непознатата позиция. "

" Ние строим, с цел да разрушаваме. Повечето от нашите старания и запаси са пропиляни. Нашият път напред е белязан от опустошения. Навсякъде има единствено ужасяваща загуба на време, труд и живот. Безрадостна, само че правдива картина. "

„ Ако желаете да разгадаете тайните на Вселената, мислете за сила, честоти и трептения. “

„ Мозъкът е просто правоприемник. Във Вселената съществува ядро, от което черпим знания, сили и музи. “

„ Ученият човек не се стреми към неотложен резултат. Той не чака неговите напреднали хрумвания да бъдат елементарно признати. Неговата работа е като на градинар – за бъдещето. Негов дълг е да поставя основите за тези, които идват след него, и да уточни пътя. Той живее, труди се, и се надява. “

„ Повечето хора са толкоз погълнати от упованията на външния свят, че те изцяло подценяват това, което минава вътре в тях. “

„ Това, което в този момент желаеме, е по-близък контакт и по-добро схващане сред обособените човеци и общности на всички места по света и отстраняването на егоизма и гордостта, които постоянно са склонни да хвърлят света във безчовечие и битка. “

„ Мирът може да пристигна единствено като естествена последица от универсалното прояснение и сливането на расите, ние към момента сме надалеч от това щастливо достижение. “

" Не ме интересува, че откраднаха концепцията ми, интересува ме, че нямат техни лични. "

" Не мисля, че има по-голямо тръпка, която може да премине през сърцето на човек, от тази на изобретателя, сега в който вижда ново създание в мозъка си, превръщащо се в триумф... такива страсти карат човек да не помни храна, сън, другари, обич, всичко. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР